Regiodebat moet EU dichterbij brengen, maar echt concreet wordt het niet (2024)

Tom Scheele

31 mei, 05:30 4 minuten leestijd

Regiodebat moet EU dichterbij brengen, maar echt concreet wordt het niet (2)

Amersfoort - Van stikstof tot migratie, bij debatten of items over de Europese verkiezingen gaat het vaak over landelijke thema's. Maar ook voor de regio is de stemming van volgende week donderdag van belang. Dat betoogden zes kandidaat-parlementariërs gisteren bij het Regio EU-verkiezingsdebat in Amersfoort.

Van de zes krukjes in Theater Veerensmederij waren er om 13.00 uur maar vijf bezet. NSC'er Reinout van Malenstein (plek 3) was iets verlaat voor het debat.

Toen hij een kwartier later binnenkwam, werd de eerste vraag nog behandeld. Veel had hij dus niet gemist. "Hoe kunnen we het grensoverschrijdend openbaar vervoer verbeteren?", was het eerste waar de politici over mochten discussiëren. Vraagsteller Bart Hiddema doelde met die vraag op treinen en bussen van Nederland naar Duitsland en België en weer terug.

Vijf debatten missen

Het antwoord van de politici was volgens Hiddema typerend voor het debat. Stuk voor stuk begonnen ze eerst te vertellen dat er de afgelopen jaren te weinig geïnvesteerd is in het openbaar vervoer en dat ze daar zelf ook last van hebben.

Zo zei Van Malenstein vlak na binnenkomst dat als hij op het ov zou vertrouwen, hij zeker vijf debatten gemist zou hebben in aanloop naar de verkiezingen. Hij kreeg er de lachers mee op zijn hand, "maar dat had ik niet gevraagd", zei Hiddema. "Het waren een beetje non-antwoorden."

Kwaadwillenden

Debatleider Shula Tas probeerde de politici op het podium nog wel terug naar het onderwerp te leiden. "Het ging over grensoverschrijdend ov", herhaalde ze de vraag.

"Boeken moet makkelijker worden en er moeten meer verbindingen naar het buitenland komen", antwoordde Marit Maij (GL-PvdA, plek 3). En Anja Haga (lijsttrekker CU) en Merel Muller (PvdD, plek 28) benadrukten dat de spoorlijnen op elkaar aangesloten moeten worden. "Ik reis vaak naar Duitsland", vertelde Muller. "Nu sta ik vaak een half uur stil omdat de sporen niet op elkaar aansluiten."

De antwoorden van de zes politici lagen verder vaak dicht bij elkaar. Meer geld naar kleine in plaats van grote regio's, politici die dichter bij de burger staan en het aanvragen van regelingen en subsidies versimpelen, daar waren ze het in grote lijnen wel over eens. CDA'er Gerben Horst (plek 6) uit Nieuwegein voegde daar nog wel aan toe dat het ook niet te makkelijk moet zijn: "Er moet geen geld naar kwaadwillenden."

Ver-van-je-bedshow

De belangrijkste vraag van de dag was toch eigenlijk wel hoe je de EU dichterbij de burger brengt. "Het voelt nu voor veel mensen als een ver-van-mijn-bedshow", zei een vraagsteller uit het publiek. Ook daar konden de politici van NSC, GL-PvdA, D66, CDA, PvdD en CU zich allemaal in vinden.

Van Dokkum tot Enschede, zelf wonen ze allemaal in de regio en daar willen ze, ook als ze verkozen worden, blijven wonen. "Te veel mensen wonen in Brussel, dan raak je de binding met de regio kwijt", zei Haga van CU, die nu ook al Europarlementariër is.

Verder wil zij het comité van de regio's belangrijker maken, een comité waarin zoals de naam al verklapt alle regio's in Europa vertegenwoordigd zijn. "Zij geven nu vaak advies, maar dat wordt bijna altijd terzijde geschoven."

Raquel Garcia Hermida-van der Walle (D66, plek 3) stelde dat het voor kleine regio's nu te lastig is om bij de EU iets gedaan te krijgen. "Als je 10.000 euro subsidie aanvraagt, kost dat je 10.000 aan manuren om dat te verantwoorden. Dat schiet natuurlijk niet op."

Gerben Horst denkt dat er wat dat betreft een belangrijke rol is weggelegd voor provincies, als tussenlaag tussen kleinere gemeenten en de EU. "Daar zit de kennis en gelukkig is er een uitstekende provincie lobby in Europa. Maak daar gebruik van!"

Stampensvol

Het toont dat de zes partijen vandaag het toch vooral met elkaar eens zijn, ze willen dat de regio meer op de agenda komt te staan in Europa. Toch heeft voormalig docent Hans van Paddenburg er wel wat van opgestoken. "Ik was van plan GroenLinks-PvdA te stemmen, maar die vrouw van D66 vond ik wel heel erg goed. Misschien verander ik mijn stem wel."

Verder vindt hij het vooral jammer dat het theater niet vol zat. "De EU is hartstikke belangrijk, dus het zou stampensvol moeten zitten. Het is jammer dat de EU niet zo leeft in Nederland."

LEES OOK Stemmen voor Europa, wat heb je daar in Utrecht aan?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Tips van de redactie

Advocaat pleit voor digitale schandpaal in plaats van stadionverbod: 'Maak een online zwarte bladzijde'
Na regen komt zonneschijn? Dit is de natste plek van de provincie Utrecht
Via gele voetstappen vindt Truus (92) de weg naar huis
Waarom lukt het niet een burgemeester van Bunschoten te vinden? 'Zolang hij maar geen IJsselmeervogels-fan is'
Utrechters gooien vuilnis vaak naast ondergrondse container

Puzzels

Sudoku
Woordzoeker

Alle puzzels

Ook RTV Utrecht!

Bekijk hier Arm tussen de Rijken; Hoe Erna haar huis verloor en met restschuld achterbleef
Ontdek hoe deze familie hun droomhotel realiseert, in De Muze van Utrecht
Deze gasten hoor je van de week in Aan Tafel!
Avonturen op grote hoogte. De Domtoren bijna weer toonbaar voor Utrecht. Kijk hier de serie over de restauratie.
Neem een exclusief kijkje in de Utrechtse Werfkelders
Regiodebat moet EU dichterbij brengen, maar echt concreet wordt het niet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 6562

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.